Techniek

Techniek

Glas in lood

Wat is Glas in lood?

Glas in lood is een vensterraam bestaande uit stukken glas gevat in loodlijsten. In een eenvoudige uitvoering vormen de loodlijsten een rechthoekig raamwerk waarin stukken blank vensterglas gevat zijn. Glas in lood werd vroeger gemaakt omdat een raam uit één stuk glas niet te maken viel. Glas in lood leent zich echter uitstekend voor kunstzinnige uitvoeringen, met kleurrijke voorstellingen.

Glas in lood restaureren

Met name de loodprofielen van glas in lood ramen zijn aan veroudering onderhevig. Onder invloed van het weer wordt lood bros, de gesoldeerde verbindingen breken en het geheel verliest aan stevigheid, waardoor het glas in lood paneel uitzakt.
Gelukkig kunnen glas in lood panelen gerestaureerd worden. Wanneer dit tijdig gebeurt wordt verdere schade aan het glaskunstwerk voorkomen.
 

Stappen Glas in lood restaureren

 • Wrijf afdruk/ vast liggen oorspronkelijke situatie
  Een wrijfafdruk is een groot vel papier waarop het gehele glas-in-lood paneel op ware grootte is ingetekend, en waarop is aangegeven wat aangepast of hersteld moet worden. Ook de aanzetten van loodlijntjes op panelen ernaast staan erop, zodat ze uiteindelijk goed op elkaar aansluiten. Ook wordt ook aangegeven welk formaat van de loden profielen we moeten gebruiken. Die profielen hebben namelijk verschillende diktes.
  Ook worden alle glaasjes genummerd, zodat we precies weten hoe de situatie eruit zag.
 • Ontloden en reinigen
  Als de restauratie in kaart is gebracht, starten we met het uit elkaar halen van het glas in lood paneel en maken we het glas schoon. De stukjes glas worden gereinigd met een spons, water en een non-ionogene zeep. 
 • Bijsnijden, vervangen, brandschilderen glas
  Bij waardevol gebrandschilderd glas: zoveel mogelijk kapot glas wordt gerepareerd, waarbij de stukken glas zoveel mogelijk worden hergebruikt. Kapotte ruiten worden soms gelijmd, verbonden met een smalle loodlijn of vervangen door vergelijkbaar mond-geblazen glas. In dit laatste geval wordt van eventueel aanwezige brandschilderwerk dan een replica gemaakt.
 • Brandschilderen
  Indien nodig, wordt er een replica gemaakt van brandschilderwerk. Brandschilderwerk betekent verf middels een oven op het glas branden. Dat gebeurt door het zetten van contouren en het gebruik van emailles (pigment) en grisailles. 
 • Verloden
  Is het lood in een zeer slechte staat of als het glas in lood moet worden samengesteld tussen dubbelglas dan zal het paneel moeten worden verlood. We zetten dat het paneel opnieuw in elkaar met nieuw lood en we solderen de knooppunten
 • Kitten 
  Om het raam waterdicht en stabiel te maken, wordt tussen de loodflenzen en het glas een kit aangebracht. Glas-in-loodkit is stopverf aangelengd met lijnzaadolie. Dit doen we niet als het geheel tussen dubbelglas zal worden samengesteld. 
 • Afwerken
  Schoonmaken van het paneel en het verwijderen van kit resten.