Bewerkingen

Bewerkingen

Zeefdrukken

Zeefdrukken

Zeefdrukken is een druktechniek die van origine gebruikt wordt voor grafische doeleinden, waaronder textielbedrukking, affiches en kunstdrukken op papier. Tegenwoordig is ook glas als drager aan deze lijst toegevoegd. Omdat glas anders moeilijk te bedrukken valt, biedt de zeefdruktechniek uitkomst.
Met speciale zeefdrukpasta’s wordt een afbeelding door een zeefraster heen op het glas gedrukt. Dit zijn moderne emaillen op waterbasis, die voldoen aan de milieunorm om te mogen verwerken. Na droging worden de emaillen op hoge temperatuur in het glas gebrand.
Zeefdrukken is het meest geschikt voor het drukken in grote oplagen. Bij restauratie projecten komt het voor dat brandschilderwerk met een repeterend patroon moet worden hersteld of bijgemaakt. Dit monnikenwerk vraagt om uiterste precisie. De zeefdruktechniek is daarom uitermate geschikt om dergelijke decoratieve beschilderingen te herhalen.
Nu wordt de zeefdruktechniek op grote schaal industrieel ingezet. En in de kunstwereld is het zeefdrukken ook niet meer weg te denken. Vandaar dat deze toepassing op glas niet kon uitblijven. Zelfs voor het drukken in beperkte oplagen en op grootformaat loont deze bewerkelijke methode de moeite om afbeeldingen op glas over te brengen.