Kunstenaars

Kunstenaars

Danielle van Broekhoven

Danielle van Broekhoven

Tijdens wandelingen in binnen- en buitenland doet Danielle voortdurend indrukken op die geschilderd zouden kunnen worden. Ze fotografeert deze of slaat ze op in haar geheugen. Eenmaal in het atelier roepen de foto’s beelden op. Deze eerste beeld-herinneringen zijn vaak nog erg ongrijpbaar. Zonder voorstudies of schetsen start ze een intuïtief schilderproces. Geen eindresultaat voor ogen, enkel een gevoel van kleuren die ‘willen’ en toetsen die gezet moeten worden. De kracht van haar werken berust op de wisselwerking tussen haarzelf en het schilderij in wording. Het schilderen is loskomen van die beelden die ze waarnam en ruimte maken voor een eigen verbeelding. Tijdens het experimenteren met verf en andere materialen komen herinneringen bovendrijven, maar de actie in het atelier, de dialoog tussen haar en de werken die op dat moment ontstaan, is altijd intenser.

Van Broekhoven deelt in haar schilderijen een fascinatie voor enerzijds de ENERGIE en anderzijds de RUST die zij ook vindt in de natuur. Stil staan en aandacht maar ook toeval en spontaniteit zijn zaken waar zij naar streeft in haar werken. In de rake krachtige gebaren waarmee zij de verf aanbrengt, zit een bepaalde brutaliteit in handschrift en toets, een vastberadenheid in kiezen en behandelen van haar materialen. Zonder zich er compleet bewust van te zijn brengt zij die kenmerken bijeen in schilderijen die uiteindelijk altijd ‘barsten van de energie en harmonie.

Danielle van Broekhoven bij GlasLab

Wanneer?
Oktober en november 2018

Vanuit?
Een kennisvoucher

Wat wilde je bij GlasLab onderzoeken?
Hoe ik mijn gelaagde manier van schilderen op linnen kan vertalen naar glas

Welke technieken heb je gebruikt?
Ik heb gewerkt met glaspoeders en fusingtechnieken

Welke glassoorten heb je gebruikt?
Blank glad glas (Bullseye)

Welke poeders heb je gebruikt?
Glaspoeders die bij het glaslab voorhanden waren. Ik denk dat deze poeders ook van Bullseye waren

Welke bewerkingen heb je gebruikt?
Fusen

 

Welke oven behandelingen heb je gebruik? Welke temperaturen etc?
800 graden Celsius. Een Full fuse

Welke machinale bewerkingen heb je gebruikt?
Alleen snijden

Welke valkuilen ben je tegengekomen? Wat waren de resultaten en kun je hieruit adviezen afleiden?
Ik kwam erachter dat er een maximum zit aan de dikte waarin je in glaspoeders kunt werken. Ik had het glaspoeder erop gestrooid en daarna middels schrapers op het glas heen en weer geschoven. Zo ontstaan er "bergjes" poeder en die gaan in de oven niet altijd even mooi worden. Het glaspoeder heb ik ook gemengd met een medium zodat ik ermee kon schilderen op het glas. Tijdens deze techniek merkte ik dat de poeders niet oplossen. Het blijven vanzelfsprekend minuscuul kleine glassplintertjes  dus de verf blijft een beetje "korrelig" aanvoelen op het penseel.

Heb je tips voor kunstenaars die in de toekomst bij GlasLab komen werken?
Kom niet op voorhand al met een volledig uitgewerkt plan binnen. Laat je verrassen door de nieuwe techniek waarmee je gaat werken