Kunstenaars

Kunstenaars

Jeanine Vloemans

Jeanine Vloemans

Er bestaan eindeloze mogelijkheden voor het schilderen binnen het platte vlak. Maar daar stopt het beeld niet. Jeanine Vloemans onderzoekt hoe het schilderij uit zijn traditionele voegen kan worden bevrijd en verspreid haar werk het liefste door de gehele ruimte. De schilderijen zijn direct en erg mythisch van aard.

Ze heeft een grote liefde voor oude beschavingen en symbolen. Hiermee creƫert zij een eigen belevingswereld waar zij de bezoeker wil meenemen in de kracht van de directe kwaststreek en de simpel ogende beeldtaal.

Haar schilderijen zijn bouwstenen voor een beeldverhaal. Ze experimenteert momenteel veel met muurschilderingen, sculptuur en handgemaakte tapijten. Hierdoor kan het werk elke keer weer op een andere manier worden gepresenteerd en kan het schilderij ook in de vorm van sculpturaal object de ruimte in worden getrokken.

Jeanine Vloemans bij GlasLab

Wanneer?
Januari 2022

Vanuit?
Een kennisvoucher

Wat wilde je bij GlasLab onderzoeken?
Als schilder die voornamelijk installaties maakt, wilde ik mijn horizon verbreden. Ik startte al met sculpturen en keramiek, maar glas als medium had ik nog nooit overwogen. Dat trok wel mijn nieuwsgierigheid

Welke technieken heb je gebruikt?
Glas fusing met gekleurd glas

Welke poeders heb je gebruikt?
Geen

Welke bewerkingen heb je gebruikt?
Geen

Welke oven behandelingen heb je gebruik? Welke temperaturen etc?
Dat durf ik niet te zeggen

 

Welke machinale bewerkingen heb je gebruikt? (bijv. slijpen)
Slijpen, schuren, oppoetsen, voor het mooi afwerken van het glas

Welke overige bewerkingen heb je gebruikt? (bijv. lijmen, ophangsysteem)
Ik wilde een kroonvorm maken. Ik heb fusing gebruikt; d.m.v. een test kleur op transparant glas en een test keramisch fiber, bleef het glas netjes en op gelijke hoogte.

Welke valkuilen ben je tegengekomen? Wat waren de resultaten en kun je hieruit adviezen afleiden?
Omdat ik koos voor een complexe vorm, ben ik veel tijd kwijt geweest aan een goed en passend sjabloon. Ik moest het glas heel netjes snijden (met de hand) en breken. En ik kan je vertellen: ik ben niet zo'n pietje precies als het aankomt op materiaal ;)

Heb je tips voor kunstenaars die in de toekomst bij Glaslab komen werken?
Bereid je goed voor, vooral als je voor een korte periode aan de slag gaat bij Glaslab. Vaak helpt het al om een beetje kennis te hebben van verschillende technieken. Misschien kun je voor je komst een keer langsgaan en alvast een aantal boeken bekijken.