Kunstenaars

Kunstenaars

Jorn van Leeuwen

Jorn van Leeuwen

Jorn van Leeuwen raakte al op jonge leeftijd gefascineerd door de natuur en vond er later als kunstenaar zijn grote onderwerp in. Hij laat zich vooral inspireren door de vaak mysterieuze, energieke krachten die in de natuur schuilgaan. “Het wonder van zo’n klein plantje dat zich tussen stoeptegels uitwurmt, het asfalt van een autoweg doorboort of gewoon de omhoogschietende bloem van een geranium; het boeit me altijd mateloos”, zo verklaart hij.
Van Leeuwen vindt de motieven voor zijn gelaagde tekeningen, schilderijen en wandkleden in zijn verzameling geraniums, de natuur uit zijn omgeving, balkonhekjes in Normandië en het werk van klassieke meesters.

Jorn van Leeuwen bij GlasLab

Wanneer?
Januari - april 2018

Vanuit?
Een residentie

Wat wilde je bij GlasLab onderzoeken?
Ik wilde onderzoeken hoe ik mijn werk, en dan vooral mijn tekeningen met de vele streepjes in de achtergronden, kon omzetten naar glas-in-loodramen

Welke technieken heb je gebruikt?
Brandschilderen / grisaille / dassen / etsen, spuiten (vazen)

Welke poeders heb je gebruikt?
Emaille , grisaille 

Welke bewerkingen heb je gebruikt?
Brandschilderen , zeefdruk, etsen

Heb je aanvullende informatie waarnaar we niet gevraagd hebben maar die wel belangrijk is om te delen?

De residentie periode bij het GlasLab heeft voor mij meerdere dingen betekend. Allereerst de ervaring en kennismaking met het medium glas. Hierin heb ik veel kunnen en mogen experimenteren. Van de traditionele technieken als brandschilderen, glassnijden, contouren schilderen tot experimenten met het beschilderen van vazen door ze te spuiten en vervolgens in de spuitlaag te krassen. Samen met Ad van den Hoven en Peggy Hermans hebben we veel testen gemaakt en ik heb veel van hun expertise kunnen leren. Ook Marc Mulders, die regelmatig aanwezig was, heeft me veel ideeën en nieuwe invalshoeken gegeven, waardoor ik ook inhoudelijk verder kon komen in mijn werk.
Na de residentie periode ben ik eigenlijk een beetje blijven hangen, en ben ik verslaafd geraakt aan het werken met glas.  We hebben nog een raam gemaakt, en we zijn nu weer bezig met nieuwe vazen in samenwerking met Marc Mulders.
Inmiddels heb ik een opdracht voor 5 glas in lood ramen in een tuinhuis in Groningen.
Voor mijn kunstenaarschap heeft deze residentie dus veel betekend, in experiment, techniek en in het verwerven van een opdracht waarvan we verwachten dat het een opstap is naar nieuwe opdrachten. 
Af en toe ga ik mee met Ad voor een klus op locatie. Dit zijn meestal restauratieklussen waar ik een hoop van het restauratie-vak leer.
Deze klussen op locatie en in de werkplaats zijn van invloed op mijn (schilder)werk. De oude ramen die ik van dichtbij te zien krijg (zoals een groot raam in de Domkerk Utrecht waar we aan gewerkt hebben) geven mij ideeën voor nieuw werk. Vormen uit ramen, kleuren, delen van afbeeldingen zijn terug te vinden in mijn doeken.

Jorn van Leeuwen