Glassmelten / fusing

Glassmelten / fusing

Glas Fusing

Glas Fusing

Met het Engelse woord ‘fusing’ wordt het samensmelten van platen glas bedoeld. In een speciale glasoven wordt de temperatuur zodanig hoog opgestookt dat het glas zo week wordt dat het kan samensmelten met andere stukken glas. Het stookproces moet nauwkeurig berekend worden, zodat het glas niet breekt en er geen spanning in het glas ontstaat die later voor breuken zou kunnen zorgen. 
Het smelten of fusen van glas gebeurt boven de 800°C. Het glas is zo heet dat het alle details van de ondergrond overneemt. Hiermee kunnen speciale structuren gecreëerd worden. Bij het fusen smelten meerdere glasplaten samen. Door het toepassen van meerdere kleuren kan zeer artistiek werk gemaakt worden.
Door middel van fusing kun je veel verschillende effecten bereiken. 

Je kunt niet alle glassoorten fusen. Van belang is dat je compatible glas gebruikt, dat wil zeggen dat glasstukken voor fusing het zelfde uitzettingscoëfficiënt moeten hebben. Dit wordt aangeduid met C.O.E. Maar ook de stookcurve is van belang bij glasfusing. Kijk voor een volledige uitleg over glasfusing is in de catalogus van glasproducent Bullseye https://www.bullseyeglass.com/images/stories/bullseye/PDF/TechNotes/technotes_04.pdf

Naast glasplaten bestaan er o.a. glaspoeders (het tot poeder vermalen blank of gekleurd glas), glaskorrels (tot fijn, medium of grof granulaat vergruisd glas), stringers (glasstaafjes in een diameter van 1 of 2 mm, lengte wisselend per producent), noodles (glasstrips van 1,3 mm dik, 4,5 mm breed en 43 cm lang), confetti (shards, ultra dunne gekleurde glasscherven) en murrini’s, schijfjes van een meerkleurige glasstaaf, vaak in bloemmotief (millefiori, meestal rond maar ook driehoekig of vierkant).